Home
Support DVDx and freeware tools renew for 1 year your VIP Pass for $29.90 (19.90€) or 2 years for $49.90 - Click here to renew
Registered VIP members: 13360
[19h29: 29 visitors - 1 VIP in]

DVD naar DVD kopiëren

Omdat prijzen van DVD branders en opneembare schijfjes nu snel daalt, zullen er steeds meer mensen geïnteresseerd raken in de mogelijkheden van het DVD naar DVD kopiëren. In dit artikel biedt enige achtergrondinformatie gegeven en een overzicht van de verschillende kopieermethodes.

 1. 1. DVD kopieer aspecten
  - Bescherming mechanismes
  - Schijfcapaciteit.
 2. De DVD data structuur
  - De audio_ts map
  - De video_ts map
 3. DVD naar DVD kopiëer methodes
  - Eenvoudig kopiëren
  - De Rip en her-encodeer methode
  - De "Bewerkings"-methode

1. 1. DVD kopieer aspecten

Er zijn in principe twee soorten aspecten die DVD kopiëren minder eenvoudig maken dan CD kopiëren.

Bescherming mechanismes

CSS

Het mechanisme om digitaal kopiëren te voorkomen is het zogenaamde Content Scrambling System (CSS). De datasporen op de DVD zijn gecodeerd met behulp van een of meer sleutels. Maar omdat de sleutels zelf op de DVD aanwezig zijn is dit systeem niet erg geavanceerd. Al vrij snel na de introductie werd het systeem gekraakt door een Zweedse jongen die een algoritme ontwikkelde om de DVD te scannen en de toegepaste sleutels te vinden. Rip software zoals Smartripper en DVDdecryptor maken gebruik van dergelijke algoritmes.

Regio bescherming

Om eenvoudige verspreiding van DVD's van het ene deel van de wereld naar het andere te voorkomen is de regio bescherming ontwikkeld. Dit systeem is gebaseerd op een regiocode die zich op de DVD en in de hardware van de spelers bevindt. Hierdoor kunnen DVD's gemaakt voor een bepaalde regio niet worden afgespeeld op spelers voor een andere regio. Er komen echter steeds meer regiovrije spelers op de markt waardoor het systeem vrij zinloos is geworden. Daarnaast kun je op het internet veel software vinden waarmee je de firmware van spelers kunt aanpassen om ze regio vrij te maken. Ook de regiocode op de DVD zelf is tijdens het kopiëren vrij eenvoudig aan te passen.

Schijfcapaciteit.

Het grootste obstakel voor het DVD kopiëren wordt gevormd door het verschil in schijfcapaciteit. De meeste commerciële DVD's zijn opgebouwd uit twee lagen en bevatten meer gegevens dan 4.7GB. Er zijn drie mogelijkheden om dit probleem op te lossen:

 • Gegevens verwijderen
  Je kunt tijdens het kopiëren gegevens die je niet hoeft te hebben weglaten. Voorbeelden van gegevens die daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen zijn extra's zoals introductiefilmpjes, en/of bepaalde talen en ondertitelingen.
 • Verkleinen van de bitrate
  Omdat de gebruikte standaarden voor video en audio op DVD geen vaste bitrate voorschrijven, kun je de gegevens her-encoderen waardoor je de bestanden kunt verkleinen.
 • Gegevens over twee DVD's verdelen.

2. De DVD data structuur.

Als je een DVD op je computer verkent, zie je dat die altijd twee mappen bevat: Video_ts en Audio_ts.

De audio_ts map

De map audio_ts is origineel bedoeld om de geluidsporen in op te slaan, maar in de praktijk zijn ze vrijwel altijd leeg. In plaats daarvan zijn de geluidsstromen samengevoegd met de beeldstromen in de video_ts map. Desondanks is het vaak wel noodzakelijk dat de audio_ts map op de DVD staat om op alle DVD spelers te kunnen afspelen.

De video_ts map

Als je deze bekijkt zie je drie soorten bestanden

Video Object Bestanden

Deze bestanden, met de extensie .VOB, bevatten alle data die naar je beeldscherm of luidsprekers wordt gestuurd (menu's, video, geluid en ondertitels). Vaak is er een bestand met de naam video_ts.vob, die zaken bevat die worden afgespeeld direct na het opstarten van de DVD, zoals een kopieer waarschuwing, een logo of zelfs het hoofdmenu. Daarnaast zijn er een aantal bestanden met de namen vts_xx_y.vob waarbij xx getallen zijn van 01 t/m 99 en y van 0 t/m 9. Gewoonlijk vertegenwoordigt xx een complete titel op de DVD. Omdat de bestandsafmeting op een DVD gelimiteerd is to 1GB worden de VOB's verder in kleiner bestanden verdeeld via de waarde y.
Als de afspeel software op je computer dat ondersteunt kun je VOB bestanden los afspelen. Als je dat doet kun je echter geen interactie plegen, zoals het kiezen van menu items, talen of ondertitelingen. Het is ook mogelijk om de inhoud van de VOB bestanden in meer detail te bestuderen. Een programma dat je daarvoor kunt gebruiken is VOBrator. Een typisch screenshot van een VOB bestand in VOBrator is hieronder weergegeven.

vobrator

De VOB bestanden zijn onderverdeeld in aparte secties met een VOB-ID. Iedere sectie bevat datastromen. Door op een VOB-ID te klikken en vervolgens op de afspeelknop te drukken kun je de inhoud van de gekozen sectie bekijken. Onder elk van de VOB-ID's zie je ook welke datastromen de sectie bevat. Als je op een van de stromen klikt dan zie je in de rechterhelft van het scherm het type datastroom.

Informatie bestanden

Deze bestanden, met de extensie .IFO, bevatten allerlei besturingsgegevens. Ze bepalen wat er moet gebeuren als de DVD in de speler wordt geplaatst of wat er gedaan moet worden als de gebruiker een keuze maakt in een menu. Het bestand video_ts.ifo is het besturingsbestand dat als eerste door de speler wordt opgezocht en dat bepaalt wat er bij het opstarten gebeurt. Verder bestaat er voor elk vts_xx_0.vob een bestand vts_xx_0.ifo die geassocieerd is met de set vob_xx_y.vob bestanden. Het belangrijkste feit om te onthouden is dat de IFO bestanden verwijzingen bevat naar de VOB bestanden en zelfs naar bepaalde posities in de VOB bestanden. Een goed programma om de IFO bestanden tot in detail te bestuderen is IfoEdit. Dit programma leest IFO bestanden en presenteert de gegevens in leesbare vorm. Naast bestuderen kun je dit programma ook gebruiken om de data te wijzigen. Onderstaand is een screenshot te zien.

 

Backup bestanden

Deze bestanden, met de extensie .BUP, dienen alleen als backup en zijn hier verder niet interessant om te bespreken.

3. DVD kopieer methodes

Er zijn in principe drie methodes om een DVD te kopiëren naar een opneembare DVD.

Eenvoudig kopiëren

Als het origineel minder dan 4.7GB aan gegevens bevat kun je in principe de gegevens rechtstreeks kopiëren. Er zijn verschillende manieren om dat te doen met gratis verkrijgbare software, maar de volgende is waarschijnlijk de meest eenvoudige. De eerste stap is het rippen van alle gegevens van het origineel naar je harde schijf, waardoor de kopieerbescherming wordt verwijderd. Een programma dat je daarvoor kunt gebruiken is Smartripper. Plaats de DVD in de drive en start Smartripper. Als de DVD is ingelezen verschijnt het hoofdvenster. Kies hierin voor Files en selecteer alle bestanden. Onderstaand een screenshot van de juiste instellingen.

smartripper_settings

Na het kiezen van Start worden alle bestanden naar je harde schijf gekopieerd.

Om de gekopieerde DVD op een losse DVD speler te kunnen afspelen moet je daarna nog een ding doen. DVD-ROM spelers lezen de verwijzingen in de IFO bestanden door bestandsnamen te lezen en vervolgens naar het betreffende bestand te gaan. Losse DVD spelers werken daarentegen met fysieke adressen. De IFO bestanden moeten dus verwijzingen bevatten naar absolute posities op de schijf. Een gratis programma dat je kunt gebruiken om dit te regelen is IfoEdit. Start IfoEdit, open een van de IFO bestanden op je harde schijf (het maakt niet uit welke) en druk op Get VTS sectors. Klik op Yes of OK op elk van de schermen die mogelijk te voorschijn komen en klaar is Kees.

Je kunt een brandprogramma zoals Nero gebruiken om het resultaat op een opneembare DVD te branden. DVD-Video schijven moeten strikt ISO niveau 1 zijn en mogen alleen gebruik maken va de ISO960 karakters. Gebruik van Joliet is niet toegestaan. Onderstaand de instellingen voor Nero.

nero

Je moet zelf op de schijf de twee mappen audio_ts en video_ts aanmaken. Plaats vervolgens alle bestanden naar de video_ts map en brand je DVD.


Voordelen:

 • Alle menu's en extra's van het origineel worden behouden
 • De kwaliteit is exact gelijk aan het origineel

Nadeel:

 • De methode is alleen toe te passen op DVD's met minder dan 4.7GB aan gegevens.

De rip en her-encodeer methode

Een DVD kopie kan ook gemaakt worden met dezelfde methode als die gebruikt wordt voor het aanmaken van een (S)VCD. Op deze site vind je twee andere artikelen hoe je dit kunt doen: onze DVDx handleiding en de handleiding over rippen met FlasK. Het enige verschil is dat je de encodeer parameters zodanig moet instellen dat je een MPEG-2 aanmaakt die voldoet aan de DVD standaard. Deze MPEG-2 kun je vervolgens gebruiken in een DVD ontwerp programma om je DVD aan te maken. Door de MPEG-2 in stukken te splitsen kun je de gegevens ook over twee schijven verdelen.

Voordelen:

 • Je kunt de bitrate, en dus de kwaliteit, maximaliseren zodat je optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte op de schijf.
 • Eenvoudig

Nadelen:

 • Zaken op de originele DVD zoals menu's, talen en ondertitelingkeuze worden niet behouden
 • De data wordt opnieuw gecodeerd, met mogelijk kwaliteitsverlies
 • Opnieuw encoderen kost veel tijd.

De 'Bewerkings'-methode

Als je een van bovenstaande methodes niet kunt of wilt gebruiken dan kun je gebruik maken van een methode waarbij je de originele data bewerkt voor het kopiëren. Deze methode is vooral toe te passen als je de originele data wilt behouden zonder her-encoderen, als je alleen maar bepaalde gegevens wilt weglaten of als je de gegevens over twee schijven wilt verdelen.

Er zijn twee soorten activiteiten die in deze methode worden uitgevoerd. Ten eerste worden VOB bestanden gestript waarbij gegevens worden verwijderd die je niet hoeft te hebben (in praktijk worden de te behouden gegevens uit de originele set VOB bestanden gehaald en in een nieuwe set VOB bestanden geplaatst). Ten tweede worden in de IFO bestanden de overtollige verwijzingen verwijderd en de overgebleven verwijzingen zodanig gecorrigeerd dat ze naar de juiste posities in de nieuwe VOB bestanden wijzen. Als je de gegevens over twee DVD's verdeelt, moet je de IFO bestanden zelfs dupliceren waarbij je moet zorgen dat ze alleen verwijzingen bevatten naar bestanden op de betreffende schijf.

Er zijn twee soorten activiteiten die in deze methode worden uitgevoerd. Ten eerste worden VOB bestanden gestript waarbij gegevens worden verwijderd die je niet hoeft te hebben (in praktijk worden de te behouden gegevens uit de originele set VOB bestanden gehaald en in een nieuwe set VOB bestanden geplaatst). Ten tweede worden in de IFO bestanden de overtollige verwijzingen verwijderd en de overgebleven verwijzingen zodanig gecorrigeerd dat ze naar de juiste posities in de nieuwe VOB bestanden wijzen. Als je de gegevens over twee DVD's verdeelt, moet je de IFO bestanden zelfs dupliceren waarbij je moet zorgen dat ze alleen verwijzingen bevatten naar bestanden op de betreffende schijf.

Voordelen

 • Complete controle over de gegevens die je wilt behouden, inclusief menu's, talen en ondertitelingen.
 • Kwaliteit is exact gelijk aan het origineel

Nadeel

 • Afhankelijk wat je precies wilt doen kan dit een erg bewerkelijk proces zijn.

Als je deze methode gebruikt om de gegevens over twee schijven te verdelen, kun je wel alle extra's bewaren, maar ben je wellicht niet in staat om de menustructuur compleet gelijk the houden aan het origineel. De methode is verder ook te combineren met het herencoderen van het basismateriaal. Alhoewel je daarmee wel de kwaliteit aanpast kun je hiermee, onafhankelijk van de afmetingen van het origineel, de complete DVD kopiëren naar een enkele opneembare DVD.

Een gratis programma dat je voor deze methode kunt gebruiken is IfoEdit. Dit programma is zeer geavanceerd en het geeft je volledige controle over wat je wilt doen. Echter, het proces is nogal complex en kan dus veel tijd kosten. Het gebruik van IfoEdit wordt in een ander artikel op labDV besproken. Ook verschijnen er nu commerciële programma's op de markt die deze methode gebruiken. LabDV zal de markt in de gaten houden en software besprekingen publiceren van interessante programma's voor dit doel.


Credits

Schrijver: Ton (20 november, 2002 - Versie 1)

Interface en français... Full window view...
Login
[ register | I forgot my pass ]
Newsletter


Subscribe
Unsubscribe
labDV recommends Firefox
Get Firefox
labDV is a trademark of BPF Sarl (France) - Copyright reserved © 2002-2015